Tainele antagonismului

Dacă e să fim cinici, așa am privi deznodământul celor două semi-finale jucate în această săptămână. Dezamăgiți de lipsa unei finaliste surpriză, așa cum s-a întâmplat în urmă cu 4 ani, dar cred că în adâncul nostru ne bucurăm cu toții de o confruntare pe cinste duminică seara, una care propune cele mai bune loturi rămase în careul de ași.

Pentru că așa se câștigă trofeele, pe valoare. Sigur că poveștile Croației și Marocului au fost frumoase, iar parcursul lor până în penultimul act al Mondialului trebuie aplaudat. Dar era momentul ca normalitatea să revină, pentru că urmează cel mai important meci din fotbal, unul care va fi amintit peste generații indiferent de rezultat.

Argentina vs Franța. Un duel care a avut loc și în Rusia acum 4 ani. Atunci ,,Les Bleus” s-au impus cu 4-3, într-una din cele mai bune partide de la acea Cupă Mondială, o înfruntare de referință care i-a făcut pe albaștri favoriți cerți la trofeu și l-a anunțat pe Mbappe ca pe unul dintre viitorii mari jucători ai istoriei. Doar că 4 ani în fotbal înseamnă mult, iar Argentina lui Messi este dovada vie a acestui lucru. Aventura în Rusia a fost una scurtă și tumultoasă, ce a conținut umilințe istorice și o ieșire prematură a Pumelor din scenă. Mulți credeau într-un final al carierei internaționale la nivel înalt a lui Messi, în special după încercările anterioare ale maestrului de a părăsi circuitul argentinian. Dar, după demiterea lui Sampaoli și înlocuirea acestuia cu Scaloni, lucrurile au mers din ce în ce mai bine. Dacă în 2019, Argentina a pierdut semi-finala de Copa America în fața Braziliei, 2 ani mai târziu, pe Maracana, ,,La Albiceleste” s-au răzbunat pe eternii rivali și au câștigat un trofeu mult așteptat de argentinien și, depotrivă, de fanii ,,Puricelui”. Și, după o serie de 30 de rezultate consecutive fără înfrângere, au mers la acest Mondial ca favoriți, chiar dacă nu au mai câștigat acest trofeu de 40 de ani.

Ambii antrenori, Deschamps și Scaloni au câteva lucruri în comun. Amândoi au deja câte 2 trofee câștigate alături de reprezentativele pe care le conduc, amândoi se bucură de larga susținere a fotbaliștilor antrenați și, pedagogic, au același stil. Mizează pe coeziunea grupului, pe unitate, modalitate des preferată de selecționeri și una care încă pare că aduce rezultate. Vor să lase actorii să își joace piesa, preferând să stea departe de lumina reflectoarelor. E de înțeles, când castul e atât de bun, nu ai vrea să intri peste. Cine o să câștige duminică? E o întrebare aprig discutată, dar care la urma urmei, are doar 2 variante de răspuns. Dacă e să ne uităm la jocul de la începutul turneului, Franța arăta mai bine. Dar semi-finalele au surprins o Argentina mai bună, care a crescut de la înfrângerea cu Arabia Saudită și care s-a mobilizat exemplar după o situație inițială ingrată, câștigând grupa. Parcursul acestora nu a fost fără pată până acum, dar victoria cu Croația a fost cea mai bună prestație a acestora de până de acum. În tabăra adversă, Franța a învins cel mai dificil adversar întânit de cele două, trimițând Anglia acasă după un 2-1 economicos.

Loturile și calitatea acestora o arată pe Franța în pole-position, care și fără componente de bază, precum Kante sau Pogba, au navigat cu ușurință drumul spre a doua finală de mondial consecutivă. Însă acest adversar dispare, când îl ai adversar pe Leo Messi, care a redefinit limitele sportului și imposibilul de atâtea ori. Acesta își va da bătălia decisivă pentru trofeul suprem cu coechipierul de la PSG, Mbappe, unul dintre liderii noii generații, o confruntare ce va ține capul de afiș pentru partida de duminică. Cine se va impune? Optimiștii vor spune și spera că Messi, dar așa cum am menționat la început, fotbalul nu a avut mereu milă pentru eroii săi…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: