Răzvan Popa și prețul tăcerii

Titlu cutremurător în presă aseară, în urma scandalului iscat în Malta de acuzațiile aduse la adresa antrenorului italian Devis Mangia. Se pare că acesta ar fi hărțuit sexual doi jucători ai naționalei malteze și a fost suspendat de Federație. Gazeta Sporturilor a spus că va face alte dezvăluiri șocante legate de antrenor, fapte regretabile ale acestuia datând din perioada în care italianul o antrena pe Universitatea Craiova. Din păcate, știam despre ce e vorba, știam acuzațiile, ele nefiind puse în lumină pentru prima oară în media de la noi. Din nefericire, știam că victima acestui comportament este Răzvan Popa.

Numai că lumea află de-abia acum. Deși subiectul a fost dezbătut și în trecut, în urma demiterii bizare a peninsularului din Bănie în anul 2019. Sunt dezamăgit de lipsa de atenție și de interes pe care lumea a avut-o față de această gravă încălcare a legii și a drepturilor unui om. A fost nevoie ca, 3 ani mai târziu, povestea să se repete, pentru a se pune lumină pe tulburările grave ale unei persoane, care și-a bătut joc de intimitatea și integritatea unui tânăr, care a ajuns să se lase de meserie în urma abuzului suferit.

Și, din păcate, sunt dezamăgit de cinismul și ignoranța publicului larg vis-a-vis de acest scandal, care scoate la iveală grave probleme din societatea românească. Transformarea agresorului în victimă și ignorarea traumelor provocate lui Răzvan Popa arată că România este un loc periculos, în care dacă îndrăznești să te plângi nu ești luat în seamă și în care efectul post-traumatic al unor întâmplări abominante nu există.

Am fost dezgustat de comentariile de pe pagina de Facebook a Craiovei, club care a postat un comunicat vag legat de toată situația. Lumea îl acuza pe Răzvan Popa că trebuia să raporteze această problemă mult mai devreme și lăudându-l pe Mangia ca fiind un antrenor bun. Parcă asta conta. Am fost șocat de dăstăinuirile mamei sale, care a venit azi la GSP Live să vorbească despre cele îndurate de fiul său și cum nu a primit ajutor de nicăieri. A menționat depresia fiului său, care l-a afectat inclusiv la nivel fizic și cum acesta a renunțat la cariera de fotbalist în urma acestui episod teribil. Unul care a fost mușamalizat de club și care a dus la o recidivă.

Ce să înțelegem de aici? Că în România, oamenilor nu le pasă. Și că le e mai ușor să te ignore decât să ofere ajutor ca să nu creeze ,, tensiune”. Așa că pentru acest lucru, Rotaru și toți ceilalți din club au pe conștiință ce s-a întâmplat recent în Malta. Pentru că dacă s-ar fi sunat poliția, Mangia ar fi fost reținut, iar alte astfel de atrocități puteau fi evitate. De altfel, după șocul provocat de spusele mamei lui Răzvan Popa, trebuie pusă întrebarea: cum s-ar fi simțit Mihai Rotaru dacă cel hărțuit era copilul lui?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: