Predicții Superliga 2023/2024

Cu mic, cu mare, cu caniculă, cu pauze de hidratare a început un nou sezon al celei mai imprevizibile și indescriptibile ligi din lumea fotbalului. Așa, Superliga a luat din nou startul, într-un an ce cu siguranță ne va oferi multe momente hilare, ce vor testa limitele absurdului, scandaluri și o garnitură de final să ne satisfacă poftele. La fel ca în ultimii 4 ani voi încerca să ghicesc clasamentul final, bazat pe ce a realizat fiecare formație din Liga 1 până la sfârșitul lunii iulie, încercând să văd deznodământul de peste un an. Ca în fiecare an, voi eșua lamentabil, dar încercarea moarte n-are, așa că fără să mai amânăm, haideți să îi dăm drumul cu pronosticurile.

16. Poli Iași

Lanterna acestui sezon de Superliga este o nou-promovată, una care deși a etalat un joc foarte bun pentru Divizia B în stagiunea trecută, se confruntă cu numeroase probleme. Nemaivorbind de ridicolul provocat de neputința autorităților de a găsi o soluție în ceea ce privește stema, lotul este unul subțire, nepregătit pentru prima ligă, ce s-a bazat pe câteva împrumuturi anul trecut, lucru ce nu se poate repeta în prezent. Lipsa de sustenabilitate se plătește până la urmă, iar în cazul Iașiului lui Grozavu, data scadenței va veni inevitabil în luna mai.

15. FC Botoșani

Același lucru poate fi spus și despre rivalii regionali, FC Botoșani. Scouterii nu mai pot face față aeroportului cu din ce în ce mai multe plecări propus de Iftime, iar venirile au secat și ele ca un pârâiaș pe timp de vară. Senzația e că s-a închis un cerc la Botoșani, jucătorii sunt plafonați, conducerea nu are idei, iar revenirea unui Marius Croitoru cu o carieră aflată în balans nu poate face din Botoșani decât o candidată certă pentru retrogradare. Așa că, după 10 ani de stat la masă cu bogații, moldovenii se vor întoarce la mâncat salam singuri și triști în fața televizorului.

14. Oțelul Galați

Dorinel Munteanu chiar a venit să ne învețe meserie! Iar fosta campioană a Ligii 1 va rămâne în rând cu elita. Momentan. Chiar dacă lotul nu e grozav la Galați, cred că fostul internațional e un antrenor mai capabil decât cei doi colegi de breaslă ale celorlalte candidate. Adăugând și experiența acumulată stagiunea precedentă, plus aportul suporterilor și ,,cea mai tare din Carpați” va merge la baraj, unde se va salva fără emoții, făcându-i mândri pe toți cei care au cântat celebrul refren în acești 12 ani de zile.

13. UTA Arad

În mod normal, aș fi spus că UTA ar fi fost condamnată să retrogradeze. Însă exact omul din imagine m-a făcut să îmi schimb părerea. Nu Mircea Rednic, ci tânărul Rareș Pop, care ar putea fi diferența între încă un sezon în A și disperarea picajului. În plus, fiind abia luna iulie, Rednic nu a avut timp să își aducă toată familia de jucători la Arad, așa că am mizat că vor apărea surprize pe durata unui an lung. Cert e că pentru ,,Bătrâna Doamnă” există 2 finaluri: supraviețuirea la mustață sau să termine pe ultimul loc fără speranțe. Să rămânem optimiști și să alegem prima opțiune.

12. FC Voluntari

Fără doar și poate cea mai frumoasă și energică peluză a României, FC Voluntari va beneficia din plin de susținerea unui întreg oraș care își va mai trăi visul încă un an. Desigur că plecările lui Liviu Ciobotariu și Mihai Popa au afectat mult starea echipei, dar când ai atâta experiență la nivel de primă ligă și când atât de mulți oameni își trăiesc viața alături de Voluntari, salvarea e obligatorie. Lăsând deoparte aceste adevăruri evidente, lotul ilfovenilor e și el unul de calitate, care n-ar trebui să se mulțumească doar cu evitarea retrogradării. Singurul motiv care aduce flota voluntăreană atât de jos este pseudo-numirea lui Ilie Poenaru în calitate de antrenor principal, un tehnician care va trage nivelul echipei în jos și care ca privi scăparea de B ca pe o performanță.

11. AFC Hermannstadt

O echipă frumoasă, cu jucători buni, chiar de națională și cu un antrenor mult subevaluat. ,,Hermanstarul” nu va avea emoții cu Liga a doua în acest an dacă își păstrează lotul actual și ar putea termina chiar mai sus decât acest loc 11 dacă finanțele ar fi 100% în regulă. Momentan locul 11, nu poate fi loc pentru toată lumea, dar Sibiul va fi una din nucile tari ale Ligii 1. Golgheterul Daniel Paraschiv și compania vor lua câteva scalpuri importante în acest sezon, deci rămâneți cu ochii pe ei.

10. Dinamo București

Câinii roșii s-au întors unde le este locul și nu îi vom pierde după doar un an. Burcă a reușit să construiască o echipă puternică, fără valori individuale, dar care pare bine închegată și care nu pare să aibă vreo teamă față de vreun adversar. Acest lucru este esențial într-o luptă de menținere deasupra apei, mai ales când ai atât de mulți suporteri în spate. Ghezali și Bani vor da tonul în ceea ce se vrea o întoarcere simbolică a unui mare brand ce încă luptă pentru propria identitate. Una pe care Burcă i-a redat-o și pe care acum trebuie să o păstreze.

9. FCU Craiova

Ieșind din tranșeele zonei periculoase, urmează FCU Craiova, o echipă ce ar putea mai mult, dacă n-ar fi fost ținută pe loc de trecutul nisipos și de ceea ce reprezintă clubul astăzi. Oltenii au ratat startul deja, dându-l afară pe Joao Janeiro, pentru a-i lăsa loc să respire lui Dan Vasilică, preparator fizic și om de încredere al lui Mititelu. Sunt astfel de mutări ce definesc ceea ce este FCU Craiova astăzi, o societate haotică, cu cunoștințe aproape de nivelul mării și cu decizii luate după ureche. Această inconstanță aproape sălbatică s-a văzut și în parcursul echipei până acum și se va vedea și anul acesta. Un început ezitant (deja testat) un mijloc de sezon bun și un final în genunchi cu fața în pumni. De aceea locul 9 este suficient, nici la retrogradare, nici în play-off, nu pentru că sunt alții mai răi decât Bauza, Bahassa sau Asamoah, ci pentru că ei nu sunt lăsați să lucreze în tihnă.

8. Petrolul Ploiești

O altă echipă blazată cu un lot acceptabil, dar care pur și simplu nu poate mai mult. Petrolul îmi dă impresia că s-a născut cu locul 8 în brațe, ca Balaci pe tricou. Doar că acum în loc de Balaci, tonul îl va da Hanca, dacă e să vorbim de regres fotbalistic. Emoții cu retrogradarea nu sunt, dar nici valoare de play-off nu se preconizează. Așa că Dragoș Pătraru poate să stea liniștit, Petrolul rămâne pe 8.

7. U Cluj

Probabil echipa care s-a întărit cel mai bine vara asta, dar care tot nu va reuși să spargă convoiul de top 6 de anul precedent. Petrea e un antrenor bun, fără vină pentru retrogradarea Chindiei din vară. La fel și Popa și Popadiuc, care au fost trădați de autoritățile locale și de un start prost cu Adrian Mihalcea, până să se transforme în gemenii golului. Mitrea e și el un plus pentru ce era sub Feleac înainte, Bordeianu la fel, chiar dacă a fost luat doar ca să enerveze CFR-ul. Perianu o să ajute și el, iar Calcan și Dimitrov vor ajuta numeric lotul, în ciuda stagiunii modeste în 2022/2023. În sfârșit aducerea lui Vătăjelu este una incredibilă. Transferul unui fundaș de națională de pe podium în play-out este ceva ce numai la noi se poate întâmpla, dar cred că apărătorul lateral va schimba total echipa și îi va ajuta enorm. Adăugând câțiva jucători cu experiență, gen Chipciu și Nistor, iar U Cluj arată destul de bine pentru campionatul nostru. Cu mențiunea că, nefiind un fan al acestor achiziții de circuit închis, a trebuit să las ,,Șepcile Roșii” în afara play-offului. Pentru că e normal să descurajăm practicile nesustenabile și aceste închideri de cerc a rețelei de fotbaliști din România.

6. Rapid București

Prima echipă din play-off și un regres de anul trecut. Giuleștenii au ambiții mari în acest sezon ce pare aproape promoțional cu titlul de 100+1. Oricum ar fi, Mutu a plecat de bunăvoie, cu doar o săptămână înainte de debutul Superligii și după ce a făcut toată campania de achiziții. Oaidă și Cristea nu sunt jucători de titlu. În niciun caz. Dacă era așa, rămâneau la FCSB și îl luau acolo de mult, și ar fi fost și titulari. La fel și Braun. Cârjan e un nume nou, interesant, care sper totuși să revină la Arsenal, sau măcar în fotbalul cât de cât mare după acest sezon, în care va avea șansa să etaleze ce a învățat, fiind ajutat și de regula U21. El Sawy și Borja Valle au potențial, dar sunt cantități nesigure din cauza vârstei. Așa că Rapid, în ciuda unor pași logici și sustenabili făcuți de Dan Șucu, va rata titlul și în 2024, continuându-și procesul de învățare și la anul, când vor avea un buget și mai mare să crească.

5. Universitatea Craiova

La Craiova bate vântul, de veniri nici nu are rost să vorbim. Mitriță e un jucător formidabil și de o personalitate rară, nu mulți aleg imediat familia în detrimentul banilor de la arabi. În schimb, mizeria pe care a venit să o curețe e mult prea mare pentru o singură persoană. Neagoe deja reprezintă însuși o problemă, aroganța și fixismul său fiind caracteristice întregului său neam de la Orodel. S-au adoptat măsuri de cost-cutting în Bănie, ca la o adevărată corporație, dar tot nu s-au rezolvat problemele. Mijlocul e tot nebalansat, fundași dreapta nu există, iar Andrei Ivan e încă la club, n-a generat fondurile salutare. Ceea ce înseamnă un alt sezon departe de așteptări pentru Știința, care are un schelete bun de a lua campionatul, dar care nu vrea să progreseze. Hilar, e ca și cum un om are brațul stâng al lui Arnold și pe celălalt amputat. Așa se prezintă benzile Craiovei și până nu vor fi egale, nici nu se poate să ridici cupa deasupra capului.

4. CFR Cluj

Dacă ce a făcut Craiova e cost-cutting, aici vorbim despre un masacru. CFR e ca un pacient pe care l-au lovit toate odată, așa se simte această reconstrucție a ardelenilor, cu multe nume noi și multă nesiguranță, inclusiv la nivelul băncii tehnice. Un lucru e sigur, feroviarii nu pot arăta mai rău decât sezonul trecut, așa că mizând că achizițiile vor fi bune, locul 4, sub cel din 2023 va fi maximul într-o perioadă de tranziție pentru echipă.

3. Sepsi OSK

Poate acesta fi anul în care Sepsi să facă un pas în față? Rămâne de văzut, cert e că aducerea lui Ciobotariu va ridica nivelul echipei, așa cum s-a întâmplat peste tot unde a fost ex-fundașul. Lotul nu e de titlu, în niciun caz când apar atâtea ciorbe reîncălzite de la alte cluburi din vârf, dar podiumul e realist și cred că Sepsi îl poate obține anul acesta.

2. Farul Constanța

Un regres, dar era de așteptat ținând cont de schimbările de la echipă. A plecat Munteanu, piesă grea într-un lot tânăr ce abia se legase, iar din iarnă Mazilu va lua calea Albionului. În astfel de condiții, când Hagi îi inlocuiește pe acești băieți cu Rivaldinho, Vână sau Carnat, o decădere e inevitabilă. Nici n-ar fi sănătos să fie altfel. Toți 3 au fost rezerve la fostele cluburi, iar un astfel de pas înainte nu poate fi considerat decât lipsit de sens. Așa că locul 2 rămâne pentru Farul, dat cu optimismul campionatului câștigat în mai.

1. FCSB

Iar regina României din acest an va fi FCSB. Nu că asta și-ar dori lumea, ci pentru că așa e normal. Degeaba se bagă patronul, când lotul e cel mai bun din țară. Să punem problema așa, dacă într-un meci ar apărea o problemă, cu orice adversar, FCSB ar găsi rezolvare. Lotul e unul complet, au fost adresate puținele probleme rămase, iar experiența titlului ratat la mustață în 2023 va servi ca învățătură de minte pentru un nucleu de jucători deja format. Știm relația toxică bancă tehnică-patron. Dar când ai o asemenea jucărie, e greu să nu te joci cu ea și să și nimerești ce faci. Așadar, nimic nu o poate opri pe FCSB din marșul triumfal către titlu, care după 9 ani de zile va redobândi coroana și, cine știe, poate va tranșa războiul cu Steaua Banilor Publici.

Acesta a fost clasamentul meu. Voi ce părere aveți? Nu ezitați să îmi lăsați roșiile stricate în secțiunea de comentarii. Ne reauzim la anul cu următoarele pronosticuri, până atunci să ne bucurăm de Superligă și să avem răbdare. Ciao!

Lasă un comentariu