Memoria scurtă a fotbalului

18 decembrie 2012. Data la care probabil cel mai mare si mai apropiat jucător de perfecțiune și-a desăvârșit moștenirea și a completat ultima misiune ce îi mai era rămasă. Lionel Messi era Campionul Lumii, lider al țării sale și în final reușise să se facă iubit iremediabil de oamenii săi. O utopie greu de atins acum 6-7 ani, dar care multora le-a confirmat statutul decarului de ,,Cel Mai Mare Fotbalist al Tuturor Timpurilor”.

Dar se pare că situația argentinianului astăzi demonstrează efemeritatea și superficialitatea fotbalului. În fond, cel mai urmărit sport al lumii nu pare decât să fie un generator de consum și profit, gata de a-și vâna actanții pentru un trafic și mai mare. Nu a rămas nicio urmă de respect sau admirație pentru cei ce ne-au încântat de-a lungul timpului, iar această cultură a fost prelucrată mai departe și urmăritorilor. În consecință, comportamentul fanilor PSG față de Leo, nu ar trebui să surprindă dintr-un punct de vedere al răbdării limitate și ostilității.

Pentru că așa este perceput fenomenul astăzi. Tu plătești, actorul joacă așa cum vrei tu. Iar nimic nu e mai reprezentativ în acest sens decât felul în care un club cu 0 Ligi ale Campionilor tratează un jucător cu 7 Baloane de Aur. Această cădere de la Campion Mondial, la indezirabil în Paris este o dură concluzie a dinamicii imprevizibile a fotbalului de astăzi. Se caută mereu succesul imediat, vinovați și următoarea țintă. Messi nu a vrut niciodată să meargă la Paris, se știe acest lucru. Relația celor 2 părți a fost una forțată, oricât ar fi încercat fiecare să ascundă acest lucru. Însă la fel de bine știm că ele aveau nevoie una de cealaltă, atunci când a fost făcut acest legământ. Vizita lui Messi în Arabia Saudită fără acordul clubului a fost doar picătura care a umplut paharul dominat de nereușitele forului de investișie qatarez, care după 1 miliard de euro investiți, nu a reușit ce și-a propus. Cineva de vină trebuie să fie. Chiar dacă acel cineva este omul care, în condițiile sale optime a câștigat de 4 ori Uefa Champions League, obiectul acestui întreg deranj.

Ce urmează acum pentru Messi? O revenire la Barcelona mi se pare improbabilă și ilogică, iar o mutare în Arabia Saudită ar fi absolut dizgrațioasă. Dacă vrea să vadă consecințele unei astfel de decizii, să se uite la cât a putut hotărârea de a schimba continentul să îl afecteze pe marele rival, Cristiano Ronaldo. Personal, încă sper continuarea la un club din Europa. Guardiola ar dori cu siguranță să colaboreze din nou, iar un transfer la Napoli ar reprezenta romantismul extrem. Ce va face PSG? Ce a făcut și în continuare, va căuta. Va schimba lotul în această vară și va încerca să clădească ceva de valoare în jurul propriului star Kylian Mbappe, care mai are doar 2 ani de contract. Dacă acest lucru va însemna și plecarea lui Neymar, vom vedea, însă un lucru e sigur: e greu să încapă mai multe săbii în aceeași teacă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: