Cifra magică și relativitatea fotbalului

Să o spunem direct, rezultatul din imagine a fost nebun și a ținut titlurile ziarelor sportive în tot această perioadă ( până la meciul Bayern-PSG din UCL). Cei care au urmărit partida, statisticile, ce arată o supra-performanță de 4 a lui Liverpool la capitolul xG, cât și faptul că United a încasat 6 goluri pe Anfield în repriza a doua indică un freak-show, genul de întâmplare la care țineai morțiș să asiști. Dar chiar să fie un rezultant atât de marcant?

Da și nu prea. Pentru că în urma acestei victorii, Liverpool nu a urcat în clasament și a rămas sub United, în ciuda unei diferențe evidente ce a existat între cele două formații duminica trecută. Ce ar putea arăta acest lucru? Că Diavolii au fost mai buni, per total în acest sezon și, parțial că acest rezultat nu schimbă, sau nu va schimba acest lucru. Bineînțeles că rușinea unui 0-7 în fața celui mai mare rival va rămâne. Dar judecând la o scară ceva mai mică, chiar e de luat în calcul un asemenea meci?

Pentru context, United aleargă pe toate fronturile și o face foarte bine, câștigând deja Carabao Cup la finalul lunii februarie, față de Liverpool care trebuie să urce un deal destul de abrupt pentru a reveni în top 4 și care a fost deja eliminată din celelalte 2 competiții interne și aproape sigur și din Champions League. Din acest punct de vedere, este victoria lui Liverpool majoră? Pe lângă aspectele ,,politice”, ce țin de situația celor 2 echipe, jocul în sine a mai relatat, indirect, despre supra-realismul acestui derby. Mai exact, în repriza a doua, fiecare șut pe poartă al lui Liverpool a scuturat plasa. Asemenea eficiență e replicabilă? Plus că putem folosi și clasica logică ,,și dacă United își fructifica ocaziile avute în prima parte”, circumstanțe care, cu siguranță ar fi schimbat soarta unui scor umflat de presă și care poate că a încercat să taie din elanul pe care Ten Hag și cucerirea primului trofeu după mai bine de jumătate de deceniu.

Și reveninm la cel mai important aspect, stabilirea scării acestui dezastru? Dacă la final de an, United va termina în Top 4, va câștiga Europa League și FA Cup, va fi sezonul parcurs și progresul realizat considerat brusc un eșec? Similar și pentru Liverpool, dacă va rata calificarea în Champions League, după toate eșecurile din competițiile de cupă din acest an, va spăla această victorie păcatele a 50 de alte partide? La fel putem folosi și o ,,lupă” ceva mai mare. În 10 ani, lumea va uita de podiumul obținut de Man U, dar nu de rușinea absolută de pe Anfield. Și rivalii locali, Manchester City au câștigat 6-1 pe Old Trafford, dar acel rezultat e des amintit pentru că a dat tonul acestei schimbări de putere pe care o vedem astăzi. La fel și Liverpool va avea nevoie să construiască pe acest succes pentru a clădi ceva real în acest sezon. Roma nu a fost construită într-o zi, dovadă că echipa lui Klopp s-a încurcat în etapa ce a urmat festivalului, iar United a învins-o pe Betis în în Europa. Dar, voi ce credeți, sunt prea dur cu Klopp, iar elevii lui Ten Hag au scăpat prea ușor? Rămâne mai notabil acest rezultat, decât concluziile de la finalul sezonului? Nu ezitați să îmi lăsați părea voastră în secțiunea de comentarii, ne revedem săptămâna viitoare cu mai multe articole altfel, din afara careului de clișee.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: