Dansează, Vinicius, Dansează!

Neverosimil ce s-a întâmplat în această sătămână în presă. Când credeam că lipsa de educație nu poate fi manifestată într-un mod atât de vulgar și când credeam că, totuși, fotbalul mai poate crea o oarecare bucurie, se pare că nu. Oamenii au rămas înapoiați și n-au înțeles nimic din nenorocirile care s-au petrecut de-a lungul vremii.

Pe scurt, Vinicius Junior a fost asemănat cu o maimuță de către un agent live pe mereu controversatul post TV El Chiringuito, pentru dansul pe care îl face după fiecare reușită. Mai mult, căpitanul lui Atletico Madrid, Koke, a declarat că dacă brazilianul va îndrăzni să danseze după o eventuală reușită în derby-ul local de duminică, ,,vor fi probleme”. Dacă această remarcă a liderului Colchoneros poate fi înțeleasă, ce a spus agentul iberic în direct pe un post național de televiziune nu poate fi catalogat decât drept scandalos. Și, colac peste pupăză, extrema de 22 de ani a Madridului a fost criticată pentru stilul de joc plin de artificii pe care îl propune, unul care ,,irită” adversarii și care este ,,neprofesionist”.

De aici a urmat un fluviu de reacții de susținere pentru starul sud-american. Mulți au apreciat încrederea acestuia, curajul cu care înfruntă adversitatea. Colegi de națională, prieteni din lumea fotbalului, chiar și foste legende. Însă ce m-a bucurat în mod special, a fost chiar reacția lui Vini, care nu s-a sfiit să dea piept cu acest val nemeritat de critici. A fost imaginea unui model, un tânăr conștient de valoarea sa, de realizările sale, care vrea să se exprime în dreptughiul verde și care vrea să își expună pasiunile și originile la o scară mondială. Acesta e leadership. Așa se creează o voce care nu poate fi ignorată. Mulți alți fotbaliști au fost de acord cu mesajul lui Vinicius, etalându-și ulterior mișcările de dans, accentuând rolul acestora ca o parte din identitatea lor, ce nu poate fi ignorată, dând a câta oară peste nas contestatarilor înapoiați.

În afară de latura socială a acestui conflict, mai este demn de punctat un aspect. Faptul că un asemenea jucător a fost scrutinizat pentru abordarea sa, arată o problemă esențială a fotbalului modern: robotizarea. Acum fotbaliștii sunt descurajați din a-și etala tehnica de teama de a nu greși și de a da mingea adversarului. Acum cei care joacă pentru public sunt izolați și desconsiderați, însă nu ar trebui. Vinicius este un exemplu în acest sens. Joga Bonito este o artă perfectată de cât mai puțini în acest sport, de aceea artiștii ar trebui încurajați să continue să ne încânte, să se exprime în voie. Un astfel de mesaj a transmis și Neymar după ce a luat un galben săptămâna aceasta pentru ,,lipsă de fair-play” , că jucătorii ar trebui lăsați să se exprime, altfel sportul va avea de suferit.

Indiferent de circumstanțe, indiferent de critici, artiștii trebuie să aibă perseverență. Numai astfel magia fotblului va rămâne intactă și numai așa oamenii vor fi convinși de farmecul acestui sport. De aceea, e nevoie de fiecare ajutor posibil. Așa că, întotdeauna, continuă să dansezi, Vini!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: