Reacționând la clasamentul Ligii 1 prezis în 2021

31 iulie, data publicării un pseudo-ordini finale a campionatului intern, una în care credeam și care, la vremea aceea, la 2 săptămâni de la startul sezonului, îmi dădea speranțe mari că o să am dreptate. Însă, minunea fotbalului românesc se referă tocmai la neprevăzut, la surprizele care pot apărea în orice moment. De aceea, chiar și acest răgaz, ce s-a vrut clarificator, a fost tot prea puțin. Așa că fără alte adăugiri, să-i dăm drumul acestei comparații, mai mult sau mai puțin apropiate de realitate.

Un start nereușit. Dar, acest lucru avea mereu să se întâmple când două echipe vor ajunge din oficiu pe ultimele două poziții. Chiar și cu acest avantaj, galben-verzii tot au reușit să evite retrogradarea, destul de confortabil terminând peste locurile de baraj, și arătând ca o echipă chiar decentă pentru subsolul primei divizii, sub comanda lui Pelici. Lecția de a nu-i subestima pe argeșeni a fost învățată, anul acesta primind o clasare mult mai bună în predicțiile sezonului următor. Ați auzit de sindromul stagiunii secunde sau am inventat eu pe loc asta?

O gaură cât Groapa Marianelor între ce a realizat panoul publicitar al lui Florentin Pandele sezonul trecut și ce a reușit de fapt. O diferență de aproape 10 locuri, care a adus-o pe FC Voluntari aproape de Europa, în ~ciuda celor 30 de suflete care vin în tribunele Stadionului Anghel Iordănescu la fiecare meci de acasă. O fi fost speranța că vom scăpa de un licurici al Bucureștiului motivul pentru care i-am pus pe ilfoveni atât de jos, însă Liviu Ciubotariu s-a folosit la maxim de Budescu, Popa, Tamaș și Ion Gheorghe. Locul 5 și un nou sezon pe prima scenă!

Exact la țintă! Locul 14 pentru alb-roșii, care nu au putut evita barajul și, ulterior, nici retrogradarea. Aceasta a venit la finalul unui sezon horror cu mai multe schimbări de antrenor decât victorii în deplasare, conflicte, salarii restante și amenințări cu falimentul, completând tabloul unui infern pentru acest club, ce a fost odată mare. Din păcate, Dinamo nu a mai scăpat de flacăra cu care s-a jucat atâta timp, iar acum se află într-un incendiu aparent nesfârșit. Rămâne să vedem dacă vor fi menționați în predicțiile Superligii de la anul…

Și ne-am întors la realitate, cu o diferență uriașă. Argeșenii au surprins pe toată lumea și au reușit să intre în play-off, evitând cu ușurință locul de baraj atribuit de mine la începutul sezonului. Chiar dacă a capitulat spre finalul anului, FC Argeș a obținut fonduri importante în urma clasării puțin probabil de stagiunea trecută, iar acum sunt o candidată certă la primele 6. Pentru un antrenor fără licență, Prepeliță chiar a făcut o treabă excelentă!

Așa arată infernul. O sugestie în care chiar am crezut, au fost sute de rânduri scrise despre situația de la Mediaș, așa că e de prisos să comentez. Locul 16, cu -50 de puncte și un calup gigantic de datorii, medieșenii stau acum față în față cu desființarea și imposibilitatea de a reveni vreodată. Păcat.

Aceeași poveste și aici, numai că formația de la marginea Bucureștiului și-a vândut ce a mai rămas din echipă către FCSB. În 2021 făceau furori în prima divizie cu jucători reprezentativi pentru fotbalul autohton, acum se văd nevoiți să o ia de la capăt. Super management.

La numai 1 punct de adevăr, UTA a încheiat sezonul în zona gri a clasamentului. În afara Europei, dar și a retrogradării. Asta denotă stabilitate și, într-un fel, nivelul clubului, unul care s-ar putea să nu convină suporterilor implicați de la Arad. Pentru moment, atât poate Bătrâna Doamnă, nu e nicio rușine.

Un sezon greu pentru Săndoi, între timp plecat de la echipă și ai lui, mult departe de așteptările anului precedent, dar și de ce le prezisesen anterior. Poate că salvarea dramatică de la baraj, după un scenariu de film va, da un restart unei echipe ce de multe ori pare fără direcție, fără susținere. A doua parte este complet adevărată, întrucât ,,Micul Ajax” va evolua, colac peste pupăză, și în 2022 departe de casă. O situație greu de gestionat pentru Mihalcea la revenirea pe prima scenă, dar și pentru un lot care probabil a dat totul.

O diferență de 2 locuri pentru echipa lui Mititelu, care își propusese încă din primul an intrarea în play-off. Un pronostic prea optimist, care subliniază veridicitatea proverbului conform căruia la Craiova ai 3 obiective: cupa, campionatul și evitarea retrogradării. Dar, per ansamblu, locul 10 este bun pentru nou-promovată, unul care să le permită să urce mai mult anul acesta.

Iar Hagi este înapoi în top! Momentan. Farul a renunțat puțin la trendul de înstrăinare a lotului, iar echipa a urcat în primele 6. Șocant! Clubul a revenit la identitatea proprie, deși în această vară a hotărât să devină și clinică de reabilitare, aducând la echipă nume precum Torje sau Alibec. Vom vedea dacă va merge, dar pentru moment, 2 locuri sub.

Un alt pronostic optimist, o altă dezamăgire. Dar trebuie să ne amintim entuziasmul din jurul echipei în momentul promovării. Era aproape insuportabilă. Cam ca anul acesta, dar mai multă speranță decât substanță. Această frenezie m-a făcut să îi pun le giuleșteni pe locul 6, posibil după un start foarte bun de sezon. Însă chiar și cu revirimentul venirii lui Mutu, Rapid a încheiat campionatul în genunchi, pe poziția a noua, ratând și barajul pentru cupele europene. O stagiune cu suișuri și coborâșuri, însă chiar dacă locul 9 e o prestație onorabilă, se putea mult mai bine.

Un mare downgrade, inerent am putea spune. Știm povestea, când îți vinzi cei mai buni jucători, e greu să supraviețuiești. Însă Botoșani a pierdut totul odată cu înfrângerea de acasă în fața lui FC Argeș, care i-a condamnat la play-out. Jucătorii au picat moral și n-au putut nici măcar să își adjudece play-out-ul. Croitoru a fost îndepărtat între timp și pare că în Moldova acest loc 5 se va sărbători ca o performanță imposibil de atins în următorii ani.

Până la urmă locul 3 pentru juveți, care, deși au suferit inconstanțe, aveau o bază bună de construit pentru la anul. Dar a bătut vântul dinspre conducere, iar aceasta s-a prăbușit. Dacă anul trecut a fost prea curând pentru Craiova să piardă podiumul, anul acesta, este o posibilitate mult mai reală, având concurență mult mai serioasă și o bancă tehnică mai slabă. Așa că lucrurile nu se prezintă grozav pentru alb-albaștri.

Un rezultat mai potrivit pentru anul acesta, însă nu vă lăsați păcăliți de diferența de 5 locuri, Sepsi a avut cel mai bun sezon din istoria sa. După un început ezitant cu Leo Grozavu, a venit Bergodi, unul dintre antrenorii buni ai Ligii 1 și a reușit nu doar să stabilizeze corabia, ci să aducă la Sfântu Gheorghe primele trofee din istoria echipei. Da, locul 8 este un regres, dar după meciuri în Europa și succes pe plan intern, Sepsi se poate declara mulțumită de progresul făcut. Un parcurs de invidiat.

Bineînțeles, eterna vice-campioană. Părea la un moment dat posibilă detronarea rivalilor din Cluj, însă un colaps când le-a fost lumea maj dragă a făcut ca roș-albaștrii să își continue postul negru în materie de titluri de campioni. Talent este, noroc au, dacă ar exista încredere și ar lipsi, măcar episodic haosul, chiar ar exista o fundație solidă pentru o bătălie cu cei mai buni. Schimbarea, însă, se lasă așteptată.

Invincibilii, cei mai buni. An de an aceeași concluzie, aceleași critici, aceleași probleme, același rezultat inevitabil. O fi competiția prea slabă sau nu, dar un lucru e clar: CFR Cluj știe să câștige. Și pare că face acest lucru la infinit. Când se vor opri din acest obicei prost pentru celelalte echipe? Rămâne de văzut, dar ca acest lucru să se întâmple, e nevoie ca cineva să intervină. Se va întâmpla totuși?

A mai trecut un an și acestea au fost predicțiile mele pentru sezonul de Liga 1 recent încheiat. Am înregistrat un progres (cred eu), dar diferențele mari între opinie și realitate subliniază natura imprevizibilă a fotbalului nostru. E ceea ce ne face să rămânem prinși și ne face să nu ne pierdem mințile în cele 2 ore pe care le petrecem săptămânal în fața ecranelor. O îmbunătățire? E clar că trebuie. Dar să ne bucurăm de ce avem, măcar atât cât este.

Un gând despre „Reacționând la clasamentul Ligii 1 prezis în 2021

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: