Superliga 2022/2023

Șiii a pornit! Un nou sezon de Liga 1, unul care pare că aduce un pic mai mult optimism pe sticla suporterului român. Un alt nume, mai multe formații de tradiție și, cel mai important, introducerea arbitrajului video, care să mai elimine din erorile mult contestate ale fluiericilor de la voi. Fiind începutul lunii iulie, echipele au avut timp să se miște pe piața transferurilor, oferind microbiștilor de la noi prilejul perfect de a opina asupra ordinii finale a clasamentului Superligii. Păstrând tradiția începută în 2019, am alcătuit și eu o astfel de listă, așa că fără alte adăugiri, să vedem cum se va desfășura campionatul ce stă să înceapă! (sau cum cred că se va desfășura)

Locul 16- Hermannstadt

Și începând ca de obicei cu lanterna roșie, aleg o așa-zisă victimă ușoară, întrucât este vorba tocmai despre o nou-promovată. Însă cred că decizia este una justificată și, în mare parte, asumată de majoritatea suporterilor neutri de la noi. Sibienii îmi dau impresia unei echipe ce a performat peste așteptări stagiunea trecută, parcă mult prea bine pentru ce își propuseseră și pentru facilitățile de care dispuneau. Reflectă acest lucru lotul de jucători, care va fi expus în prima divizie, lipsa achizițiilor importante și, mai ales, insolvența care planează asupra clubului. Teama de a repeta o situație a la Gaz Metan mă face să pun Hermannstadt pe ultimul loc, asemănările cu retrogradarea găzarilor de anul trecut (inclusiv locul de desfășurare a partidelor de ,,acasă” ) fiind izbitoare.

Locul 15- Petrolul Ploiești

Și bineînțeles că această angoasă ne aduce la Ploiești, acolo unde ne așteaptă o situație similară cu cea a trupei lui Măldărășanu. Principalul sponsor și-a retras susținerea, municipalitatea caută cu disperare fonduri, în timp ce lotul a suferit câteva modificări, un plus față de rivala din Sibiu. Tamaș ar trebui să reprezinte un plus, dacă nu acesta va fi sezonul în care corpul îl va trăda până la urmă, Grozav, cel puțin cu numele și prin amintirile create la Ploiești acum 10 ani arată ca o idee bună, în timp ce venirile lui Ivanovski și Irobiso arată neputință și agonie, venind de la un club unde nu au dat randament și unde au suferit importante șocuri psihologice. Însă atuul lupilor galbeni, reprezintă atmosfera de pe propria arenă, acolo unde Dragoș Pătraru și ceilalți suporteri ai găzarilor vor da emoții oricărui adversar venit în deplasare. Astfel, pentru emulația creată în orașul lui Nichita și Caragiale, Petrolul evită rușinea ultimului loc, dar nu și retrogradarea directă.

Locul 14- Universitatea Cluj

Și prima formație care evită (cel puțin pentru moment) întoarcerea în B este U Cluj. Asta înseamnă că, în această analiză, nou-promovatele vor ocupa ultimele 3 poziții. Original, știu, dar dacă valoare nu este. Singurul motiv pentru care U ratează biletele de Liga a doua este acela că, spre deosebire de locurile 15 și 16, ardelenii au beneficiat de susținerea primăriei și au încercat aducerea unor jucători care să îi ajute să concureze cu celelalte formații din Liga 1. 12 transferuri au fost făcute, între care se numără jucători cu experiență, precum Chpciu, Bic, Pițian sau Briceag. Valoare nu este de mai sus, însă lotul ar trebui să fie suficient pentru menținerea în primul eșalon anul acesta.

Locul 13- Chindia Targoviște

O nouă aventură pentru dâmbovițeni, care nici în acest start de sezon nu vor beneficia de propria arenă. O rușine mare cât Casa Poporului, dar una cu care oficialii de la Târgoviște cred că s-au obișnuit încă de acum 4 ani, de la promovare. Altfel, pe plan sportiv, rămânerea în A ar trebui să constituie o operațiune cel mult medie, având în vedere componența echipei și experiența acumulată. Jucătorii, cu mici excepții sunt aceiași, iar 4 ani de luptă de evitare a picajului la acest nivel se văd. E adevărat că a doua echipă a Ploieștiului, sau fanionul Mogoșoaiei, Buzăului, sau oricărui alt oraș care va găzdui ,,Micul Ajax”, a pierdut prin plecarea lui Săndoi, cel care a reclădit spiritul fotbalistic în Dâmbovița în ultimii ani. Însă Adrian Mihalcea a făcut o treabă foarte bună la Slobozia, iar numirea unui tehnician tânăr va schimba aerul la Chindia, poate chiar stilul de joc. Rămâne de văzut, dar cel puțin barajul îi așteaptă pe dâmbovițeni, în ciuda emoțiilor mari de anul trecut.

Locul 12- CS Mioveni

Un sezon reușit pentru galben-verzi înapoi pe prima scenă. Obiceiul va continua, întrucât argeșenii merg pe continuitate, un element subapreciat de mulți dintre concurenții pentru salvare. Pelici este un antrenor care știe să scoată maximul din fotbaliștii aflați la dispoziția sa, fiind, surprinzător, unul dintre puținii adepți din Superligă ai unui sistem cu 3 fundași centrali, un concept menit să ascundă din carențele membrilor compartimentului defensiv. Al doilea an după urcarea în prima ligă, a doua salvare directă.

Locul 11- FC U Craiova 1948

Sau cum se va numi ea în urma interminabilelor procese cu rivala din oraș. Rezolvarea chestiunii cumpărării de jucători ar trebui să ajute formația lui Mititelu, recent eliberat după aproape 2 ani de detenție. Transferurile sunt de nivelul echipei, unul mediocru ce bate ușor spre mediu. Noutatea principală se constituie la nivelul băncii tehnice, acolo unde oltenii și-au arătat ambiția, având chiar poate un antrenor mai bun decât formația lui Rotaru. Croitoru este un (pseudo-) tehnician bun, propune un fotbal care convine pretențioșilor din sudul țării, îmbunătățește nivelul individual al jucătorului, aspect care va cântări mult în acest sezon și în mod aproape cert va asigura continuitatea pe prima scenă a Craiovei lui Mititelu.

Locul 10- UTA Arad

Mijlocul clasamentului ca în fiecare an. Următoarea…

Locul 9- FC Voluntari

Cel mai mare regres de anul trecut și, automat, cea mai mare scădere în această listă a predicțiilor. Echipa a rămas fără vedete, iar liniștea din jurul clubului, provocată de situația financiară precară, nu anunță un viitor bun. Rămași fără Tamaș, Budescu sau Ion Gheorghe, ilfovenii vor evita totuși confortabil retrogradarea, păstrarea lui Liviu Ciobotariu, un antrenor extrem de subapreciat la nivelul campionatului intern, la cârma echipei reprezentând un mare plus pentru formația de la marginea Bucureștiului. Acest lucru va atenua din dureroasa revenire pe pământ a Voluntariului, una ce va consemna mijlocul clasamentului, în afara locurilor de cupă europeană.

Locul 8- FC Botoșani

0 transferuri cu nume, jumătate de echipă fugită și fără antrenorul care a realizat cele mai mari performanțe ale clubului în 20 de ani de istorie. Asta înseamnă regres. Se anunță vremuri tulburi în Moldova fără dubiu, iar poziția a opta poate fi chiar una generoasă în condițiile unui play-out sub așteptări din partea echipei care a fost la un meci distanță de a juca împotriva lui Tottenham acum ceva ani. Sumbru într-adevăr.

Locul 7- FC Argeș

Și chiar în afara locurilor de play-off se află formația piteșteană, care a surprins plăcut stagiunea precedentă și care s-a calificat in extremis în play-off. Proiectul din Trivale pare interesant pe hârtie, jucătorii aduși sunt mult peste media celor deja aflați în lotul alb-violeților, iar ideea unui stadion nou a creat entuziasm în rândul suporterilor. Singurul factor perturbator, care va cântări destul de greu în parcursul echipei în acest sezon este temperamentul conducerii, una în fruntea căreia se află edilul Piteștiului, Cristian Gentea. Un om impulsiv, care va căuta orice mijloc de a-și asocia imaginea cu succesul echipei în vederea dobândirii capitalului de imagine. Astfel, dacă prin absurd, FC Argeș va avea o serie negativă de rezultate, Prepeliță ar putea fi schimbat, ceea ce ar periclita șansele echipei la play-off. Locul 7, dar vulturii merg la barajul pentru Conference.

Locul 6- Farul Constanța

Cu indulgență. Întrucât Hagi își continuă proiectul de creștere al copiilor din academie cu repatrierea unor cantități expirate, care ,anterior, au arătat ceva. Practic, Regele aduce la echipă jucători de ,,așa nu”, în speranța că cei mici vor învăța această lecție. Acest ipotetic loc 6 se bazează pe niște ipoteze subțiri, dar care dacă se adeveresc, vor aduce Farul înapoi în play-off. Dacă jucătorii readuși de Hagi își vor reveni la forma de odinioară? Poate locul 6 ar fi o subevaluare grosolană. Rămâne să vedem…

Locul 5- Rapid

Un alt proiect ambițios, la scară mai mare decât cel de la Argeș. Venirea la echipă a lui Dan Șucu este vizibilă, întrucât giuleștenii au transferat jucători pe bandă rulantă anul acesta, având acum un lot decorat, un schelet bun pentru luptele la titlu ce vor urma. Anul acesta însă, locul 5 e tot ce vor putea obține, în opinia mea, întrucât distanța până la cele din față rămâne încă incomensurabilă. Cu toate astea, de la anul încolo, cine știe?

Locul 4- Sepsi OSK

În fața formației din Grant, se află o echipă ceva mai legată, nu un proiect aflat la primele faze ale formării sale. Mai degrabă o certitudine, față de o promisiune. Prevăd o revenire în top pentru covăsneni, după scurtcircuitul sezonului trecut, care i-a adus din Europa înapoi în play-out. Merite mari pentru acest reviriment, care a adus clubului primele sale trofee, îi revin lui Cristiano Bergodi, poate singurul antrenor de la noi apropiat ca valoare de Dan Petrescu, în ciuda unei diferențe incomparabile a cabinetelor de trofee. Însă, italianul a făcut din Sepsi o nucă extrem de greu de spart, care va pune probleme tuturor adversarilor, indiferent de nume și care va condimenta lupta la primele locuri în 22/23.

Locul 3- Universitatea Craiova

Aceeași poveste ca la Botoșani. 0 bani cheltuiți pe transferuri, demiterea unui antrenor care promitea și neînlocuirea sa într-un mod adecvat. Dezamăgire pentru fanii olteni și în această stagiune, însă realitatea chiar nu le dă speranțe de mai mult. Podiumul e maximul anul ăsta, cu un grup de jucători care, e evident pentru toată lumea, are nevoie de ajutor.

Locul 2- CFR Cluj

Trebuia să apară o surpriză marcantă undeva. Planul inițial era ca feroviarii să se impună și anul acesta în campionat. Dar am vrut să merg pe inedit, iar presiunea e mare la Cluj, parcă niciodată nu s-a chinuit campioana atât. Lucru vizibil și în Europa și în finalul anului trecut. Senatorii clujenilor sunt sleiți, iar meciurile multe în care au fost rulați își vor pune amprenta în play-off, unde vor pierde puncte cruciale, exact ca în 2022. Așa că acesta va fi anul în care campioana cedează coroana, dar în favoarea cui?

Locul 1- FCSB

Aceasta a fost schimbarea de ultim moment, dar una care nu mi se pare ieșită din comun, uitându-mă în urmă. Lotul este unul talentat, știm cu toții. Entuziasm, exuberanță, flair și noroc, mult, mult noroc în stagiunea trecută. Unul care cred că l-a măgulit pe Dan Petrescu în ultima luptă dintre cele două. Au fost aduși jucători pe poziția letargică, cea de fundaș central, preferându-se experiența din acest punct de vedere. Asta în timp ce restul jucătorilor se cunosc deja bine între ei și au anumite relații de joc bine întipărite. Așa că anul acesta, cel puțin în viziunea mea, FCSB va redeveni campioana României.

Dar voi ce credeți? Lăsați orice opinie legată de acest clasament în secțiunea de comentarii, ne revedem peste un an cu reacția la acest țintar și cu o comparație cu ordinea reală a echipelor.

P.S: revin cu analiza predicțiilor de anul trecut săptămâna viitoare, să auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: