Abureala Mondială

7 luni. Acesta este timpul care ne mai desparte de un nou turneu final de Cupă Mondială, probabil cel mai anticipat și urmărit turneu sportiv de pe mapamond.

Nimic ciudat? Nu chiar, în afara faptului că acest Mondial se va ține într-o țară cu temperaturi ce vara ating și 50 de grade Celsius, ceea ce a mutat desfășurarea competiției undeva între Halloween și Anul Nou. Cum ar spune românul nostru, ne prinde acasă,sub plapumă ,,cu piftia în glandă”.

,,Păi și de ce se ține acolo atunci?” Nimeni nu prea știe. E prea cald, stadioane nu sunt, iar respectarea drepturilor omului în zonă sunt un concept abstract, aproape tabu. În fine, FIFA și-a luat miliardele de la cei 30-50 de oameni care o duc bine în zonă și s-a spălat pe mâini, încercând să ia restul lumii de fraieri spunând că ,,încearcă popularizarea sportului în Orientul Mijlociu”. Popularizare adresată cui? Oamenilor săraci, care nu pricep nimic din ce se întâmplă în fața lor, sau șeicilor, care probabil s-au plictisit temporar de asuprirea populației și , ca să facă o schimbare, să nu se mai uite la Al-Cămilă cu Al-Kebab, s-au hotărât să îi cheme la miuță pe Messi și Ronaldo?

A fost greu să privesc tragerea la sorți a grupelor. Un eveniment la fel de artificial ca această cultură pe care qatarezii declară că încearcă să o formeze prin construirea acestor stadioane noi și suprarealiste. Asta în timp ce oamenii simpli din țară se luptă cu sărăcia, iar pentru ridicarea acestor edificii, de care ne vom bucura fix câteva ore, mor sute de muncitori în fiecare zi, în timp ce lucrează în condiții degradante. Pe cine credeți că încălzește cu ceva zâmbetul fals al lui Cafu, când a scos din urna A naționala statului gazdă? Sau că a fost pus să prezinte întreaga festivitate Jermaine Jenas, fost jucător la Tottenham și Newcastle printre altele și care s-a lăsat de fotbal la 30 de ani, fără vreun meci la Cupa Mondială. Are vreo importanță că a venit Lothar Matthäus la sacou în fața unor zgârie-nori fără suflet, transpirând la peste 30 de grade și întrebându-se de ce n-a rămas acasă? Pur și simplu te doare mintea.

În încheiere, aș vrea să vorbesc și despre ceva ce am citit zilele trecute vis-a-vis de cazarea milioanelor de turiști, veniți să își susțină naționalele. Se pare că dacă ne-am hotărî acum să mergem în Qatar în perioada Mondialului, cea mai ieftină variantă de hotel ar fi undeva la 950 de euro/noapte. În condițiile în care nu toți facem afaceri dubioase cu statul și nu avem sonda de petrol în curte. Mai mult, consumul de băuturi alcoolice e la rangul de lux, acesta fiind permis între anumite intervale orare și având costuri exorbitante. Acestea fiind spuse, dacă luăm în calcul și restricțiile vestimentare, această Cupă Mondială cui se adresează mai exact? E o chestiune la care nu s-a găsit până acum răspuns și nu cred că va fi posibil acest lucru. Este incredibil cum un sport al oamenilor a rămas doar câtorva, ,,plebeii” devenind cantitate neglijabilă. Un fel de ,,n-avem nevoie de voi”, dar mai nuanțat. Per total, o idee genială, mare păcat că nu ne-am calificat…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: