Imperiul Roman

2022 un fel de 476 pentru Chelsea și Roman Abramovich, care s-a văzut nevoit să anunțe vânzarea clubului de care a avut atâta grijă în ultimii aproape 20 de ani. Nu întâmplător am ales comparația cu secolul 5 după Hristos, pentru că aceasta a fost perioada în care a fost consemnată dispariția dinastiei care a cucerit lumea și a condus după bunul plac.

Pentru fanii londonezi, așa a fost și perioada sub Abramovich. Trofeele vorbesc de la sine, mai ales cele 5 Premier League-uri și 2 Ligi ale Campionilor. A fost un vis, dar acum situația este alta. Fostul prieten de spritz și influență al oligarhului, nimeni altul decât Vladimir Putin, și-a început propriul proiect, care se vrea a deveni imperiu. Astfel, în urma războiului declarat Ucrainei, sancțiunile împotriva oamenilor apropiați președintelui s-au înăsprit, făcându-l pe Abramovich temător vis-a-vis de echipa sa. Practic, pe miliardar l-a prins trecutul din urmă și se vede acum nevoit să renunțe la cel mai de preț bun.

Ce se va întâmpla? Urmează să vedem, ce știm cu siguranță este ceea ce a realizat Abramovich la clubul său. Ca să ne înțelegem, nu sunt de acord cu acțiunile politice ale oligarhului și e condamnabil că și astăzi sunt lăsate să investească în sport persoane cu trecuturi dubioase, care vor să își spele imaginea. Dar dacă întrebăm orice fan Chelsea, nimeni nu va regreta nimic. Dacă ești fan al albaștrilor și te dezici de Abramovich, poți să începi să ții cu Arsenal sau cu Tottenham. Pentru ei, Roman a fost cel care le-a dat speranță, omul care i-a adus la masă cu cei mai buni din Europa și cel care i-a făcut să viseze la mai mult. A investit extrem de mult din banii săi ( aproape 2 miliarde de lire, fără să îi ceară înapoi), a creat un brand imens și a ajutat în repetate rânduri comunitatea adiacentă clubului. Totul poate fi o fațadă atent construită, dar gesturile rămân, inclusiv cele din perioada pandemiei.

Mulți suporteri ai londonezilor se identifică cu acest club creat de Abramovich, au crescut cu el. Indirect, el a creat o realitate pentru aceștia, un adevărat vis. Nimic din ce va urma nu va fi comparabil cu ultimele 2 ecenii. Dar dacă Chelsea a înțeles ceva din această poveste, este că anumite acțiuni nu se iartă. A fost un vis frumos, care datorită lui Abramovich va continua sub o formă sau alta. Iar cel mai mic lucru ce trebuie făcut este continuarea viziunii acestuia, minus problemele politice. Pentru că s-a creat deja o cultură în vestul Londrei, iar nerespectarea ei sau a fostului patron ar fi sacrilegiu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: