Un mare nimic

Cam asta a fost fotbalul în ultimele câteva zile, în care aproape orice activitate parcă a luat pauză să privească scenele îngrozitoare de peste granița noastră.

E înfiorător ce se întâmplă și știind că planeta este nevoită să trăiască în continuare cu oameni precum președintele Rusiei, care crede că i se cuvine orice, nu poate decât să ne facă să ne întrebăm dacă nu am trăit degeaba. Revenind, mă încearcă o acută stare de gol. Parcă nimic nu mai pare la fel. Gândindu-mă la tot acest dezastru, îmi dau seama că poporul nostru și toți ceilalți oameni suntem norocoși cu ceea ce avem. Și totul pare iarăși mic.

S-au tot cerut sancțiuni împotriva rușilor în ultimele câteva zile. Parcă ar ajuta cu ceva. Din păcate, mutarea finalei de Champions League de la Sankt Petersburg nu va oferi niciunei familii rănite adăpost. Cenzurarea Gazprom de pe tricourile lui Schalke nu va oferi pic de alinare celor care acum nu mai au unde să se ducă, ce mânca sau cum să își educe copiii normal. Din păcate, asta este realitatea, prea puțin și prea târziu și totuși ne întrebăm dacă nu putem face noi ceva. Dar adevărul este că niciun mesaj de oprire a războiului afișat la FC Argeș cu Voluntari nu ar trimite vreun semnal cu adevărat important.

Însă, ce putem schimba este mentalitatea în ceea ce privește acceptarea indiviziilor cu un trecut straniu din țări cu asemenea istoric. Vorbim aici de state care nu își respectă cetățenii prin neacordarea de drepturi sau pângărirea lor, de pe urma cărora au profitat alții. De aceea, poate ar trebui să ne uităm cum și unde se va juca următorul Mondial sau Campionat Mondial al Cluburilor ș.a.m.d. Sportswashingul este aproape la fel de periculos ca practicile de manipulare puse în aplicare în formațiunile menționate. Chiar dacă infim, le doresc tot binele din lume vecinilor de la Nord. Iar pentru liderii vestici? Cu ce se va îmbunătăți situația pe viitor dacă nu învață nimic din lecția asta și continuă să accepte influența crescândă a oamenilor care nu au ce căuta în sport sau viața publică? Răspunsul îl găsiți în titlu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: