
O săptămână grea pentru Bătrâna Doamnă. După un 0-4 îngrozitor la Londra în Champions League în fața lui Chelsea, o înfrângere acasă cu Atalanta o lasă pe Juventus pe locul 8 în Serie A după mai bine de o treime de campionat.Și colac peste pupăză, juventinii au (din nou) probleme cu legea, justiția italiană deja începând investigații la sediul clubului pentru o presupusă înșelătorie contabilă.
Abia s-a reluat fotbalul de club, iar echipa lui Agnelli cred că deja așteaptă următoarea pauză internațională. Dar cum s-a ajuns aici ? O formație care câștiga competiția internă la pas timp de 9 ani de zile și care a fost competitivă atâția ani în Europa este aproape de a rata calificarea în cea mai importantă competiție inter-cluburi și de a pierde și mai mulți bani dintr-un buget care pare că se micșorează de la un an la altul.
Un prim aspect, punctat de aproape toată lumea în decăderea lui Juventus este plecarea lui Cristiano Ronaldo. Cârcotașii spuneau acum 6 luni că fără prezența lui echipa va înflori în ofensivă, având o structură mai dinamică și mai creativă. Suntem în noiembrie, iar atacul nu e nici creativ, nici dinamic. Ba mai mult, acum acesta duce lipsă și de cele 30 de goluri pe care lusitanul le garanta în mod normal. Altfel spus, proiectul Cristiano Ronaldo a fost un eșec în Torino. Adus pentru a câștiga Liga Campionilor, alb-negrii au fost eliminați de echipe aflate departe de elita fotbalului european timp de 3 ani la rând, iar forma în campionat a devenit stagnantă, anul trecut având accente chiar dramatice. Bineînțeles că nu este vina lui Cristiano. Ci poate standardele înalte cu care ne-a obișnuit a creat o auto-suficiență la Juventus, un fel de ,, lasă că ne scoate el”. Echipa ajunsese să se bazeze pe un singur om, dovadă că în 2019 și 2020, Ronaldo a înscris toate golurile lui Juventus în fazele eliminatorii din Europa. În campionat lucrurile s-au transformat în rău, ținând cont de distanțele cu care bătrâna doamnă a câștigat ultimele sale 2 scudetouri și de eșecul de anul trecut. Toate acestea, coroborate cu o pierdere de aproape 70 de milioane de euro numai la capitolul sume de transfer în ceea ce îl privește pe CR7 și vorbim deja despre o afacere extrem de deficitară, care, să fim serioși, nu a ajutat pe nimeni.
Apoi, vin și antrenorii. În perioada 2018-2021, Cristiano&Co. au avut trei antrenori diferiți, lucru care a afectat clar o posibilă strategie a clubului. După demiterea lui Allegri ( decizie neinspirată, fapt motivat de reangajarea acestuia când totul era prea târziu în vară), a fost ales Maurizio Sarri, tehnician care, deși a creat entuziasm la Napoli, nu pare pregătit să antreneze cluburi cu aspirații importante. Dovadă că a pierdut joburile de la Juventus și Chelsea în decurs de 2 ani. După el, șocant, a venit Andrea Pirlo, o alegere pe stilul Frank Lampard la Chelsea, alimentată de lipsa de opțiuni și făcută ca să îi calmeze pe fani. Rezultatele le cunoaștem, locul 4 în Serie A obținut în ultima etapă și eliminarea în fața lui Porto în Champions League. Singurul lucru bun în mandatul fostului mijlocaș a fost debutul lui Drăgușin la prima echipă. Lipsa aceasta de cntinuitate și viziune a dus la distrugerea bunelor fundații puse până acum.
Și nu în ultimul rând, transferurile. Au început gratis, inofensive, doar cu salarii mari, dar păguboase. Astfel se ajunsese la un moment dat ca Juventus să aibă 3 mijlocași centrali box-to-box care să nu joace și care să ia salarii imense. În afară de Ronaldo și de Chiesa, care oricum ar putea fi vândut pentru profit, nicio mutare a j=bianconerilor din ultimii ani nu a adus plus valoare. De Ligt nu e un upgrade pentru galonații Bonucci și Chiellini, care tocmai au câștigat Euro împreună, așa că ar putea pleca și el.
Jucători care performează sub așteptări, buget restrâns de cheltuielile anterioare și brusc tactica aruncatului tuturor ouălor într-un coș nu mai pare așa de inspirată. Allegri, dar în principal Agnelli au treabă dacă vor să scoată cămașa, toate acestea în timp ce clubul ar putea ajunge din nou în Serie B. Cu asta chiar basta.