Messi Que Un Club

Lionel Messi breaks down: 'I am not coming back, this is the end at  Barcelona' | Sports News,The Indian Express

Au trecut 3 zile de la anunțul care a cutremurat lumea fotbalului, dar astăzi, este cu adevărat pentru prima dată când acesta a părut să fie real. Bineînțeles că situația a fost cât se poate de serioasă, iar platformele de socializare au fost inundate cu reacții în urma comunicatului Barcelonei de joi seară, dar să urmăresc astăzi live stream-ul început de catalani și să îl văd pe Messi singur în fața jurnaliștilor spunând adio a fost ca o versiune fotbalistică a ceea ce pretind conspiraționiștii că a fost falsificarea aselenizării. Părea ceva desprins dintr-un al univers, cu totul și cu totul greșit.

Să vorbim despre moștenirea pe care Messi o lasă clubului la care a ajuns în urmă cu 21 de ani e de prisos. 652 de goluri, 10 titluri de campion în Spania și 4 Champions League-uri, e clar că ne uităm la cel mai emblematic fotbalist din istoria sportului. Unul dintre ultimii membri ai unui grup ce pare că va dispărea ușor ușor, cel al jucătorilor loiali, Leo a spus că dorința sa a fost mereu să continue în Catalunya, oferindu-se să își reducă salariul până la jumătate, dar care s-a văzut nevoit să își rostească discursul de rămas bun. Aș fi vrut să privesc un pic la ce a dus exact la această ruptură, ce părea de neconceput până în urmă cu 12 luni și la ce va urma pentru ambele părți, căci faptul în sine e consumat, iar cuvinte nu sunt suficiente în vocabularul românesc pentru a descrie ce a făcut Messi pentru clubul său.

După spusele lui Joan Laporta, noul președinte al Barcelonei în urma alegerilor din martie, cele două părți se înțeleseră asupra unui contract ce ar fi consemnat reducerea salariului argentinianului până la 50% din suma inițială. Totul părea normal până aici, însă, în momentul înregistrării contractului, Federația Saniolă ar fi sesizat o neregulă. Se pare că plafonul salarial al Barcei depășea diferența de 70% dintre remunerații și venituri șși ajungea până undeva aproape de 115 %. Aici ar fi pornit toate problemele, iar pentru cârcotașii care erau pro unei variante în care Messi să joace gratis, această idee ar fi redus deficitul doar până la 95%. Am aruncat o privire la salariile date de formația blaugrana în acest moment, iar concluziile sunt înmărmuritoare.

Aceștia ar fi banii pe care jucătorii Barcelonei i-ar încasa anual. Un total ce duce la aproape 250 de milioane de eruo anual. Vinovatul pentru acest managment fraudulos îl știm. Numele lui este Jose Maria Bartomeu, autorul acestei realmente opere de artă, căci niciun conducător de fotbal nu cred că a oferit salarii atât de mari unor fotbaliști trecuți de vârful carierei și care nu-și ajută echipa. Câteva exemple: Griezmann 30 de milioane anual, Coutinho 21 de milioane, Pjanic 14 milioane, Dembele și Umtiti câte 11, Busquets 14, Sergi Roberto 10, iar situațiile similare pot continua. Majoritatea acestor contracte au fost semnate în perioada în care acesta conducea clubul, interval de timp în care Messi deja se săturase de aceste continue acte de incompetență. Coroborate cu achitarea unor sume imense de transferuri pentru aducerea unor jucători care își merită mai mult sau mai puțin locul la Barcelona deja nu ne mai mirăm de ce Depay și Aguero încă așteaptă să primească drept de joc în La Liga.

Cauzele sunt lămurite, dar întrebarea este ce urmează? Barcelona are datorii uriașe,iar plecarea celui mai mare jucător din istorie va reduce drastic și veniturile clubului, unele publicații preconizând că până undeva aproape de 33%. Pandemia cu siguranță nu va ajuta, iar pierderea unui asemenea procent e catastrofală. Din punct de vedere sportiv, titlul și Champions League-ul pot fi scoase din ecuație, căci nu văd un mod posibil prin care ,, Los Cules” pot câștiga aceste trofee. Va fi interesant cine va încerca locul lui Messi ca poziție, știind că acesta va fi oricum un downgrade. Cât despre argentinian, PSG ? Serios ? Un club care nu era nicăieri pe lângă masa echipelor de succes din Europa când acesta a debutat la Barcelona. Este normal, cash is king, dar aș fi preferat alegerea unui club cu pedigree sau măcar o ieșire din scenă simbolică către o formație gen Newell’s Old Boys sau Napoli. Messi își va irosi statutul ,,one club man” pentru a merge la un club pe care mulți îl consideră de plastic și vinovat pentru inflația pe piața transferurilor. Mariajul perfect se destramă, dar e o achiziție incredibilă pentru PSG, care au avut una dintre cele mai reușite veri ale unei formații din istoria recentă. Însă presiunea este acum pe umerii jucătorilor să își justifice investițiile și să aducă la Paris a doua Ligă a Campionilor din istoria Franței.

Dar voi ce credeți ? Se putea face mai mult ca Messi să rămână ? Cine este de fapt vinovatul pentru acest șoc ? Nu uitați să îmi lăsați răspunsul în secțiunea de comentarii și ne vom vedea săptămâna viitoare cu alte analize ale frumosului joc !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: