
În care nu poți spune răspicat că vreo echipă merită să câștige campionatul. Știu, poate părea un nonsens, până la urmă, la finalul fiecărui sezon trebuie acordat trofeul de câștigătoare formației cu cele mai multe puncte. Vă invit la un experiment: dacă ar fi să ne uităm obiectiv la parcursul ocupantelor pozițiilor de pe podium, care dintre cele 3 ar fi cea mai potrivită să reprezinte România în Champions League?
Probabil că pentru unii, acest exercițiu poate părea irelevant, dar lasă loc de dialog și interpretări, așa că e binevenit. Începând cu liderul din acest moment, CFR Cluj, lucrurile sunt destul de clare. Regresul în evoluțiile echipei este evident, multe voci vorbind despre un consum fizic și psihic al formației lui Edi Iordănescu. Demiterea lui Dan Petrescu nu a ajutat în niciun fel proiectul ambițios din Ardeal. La ora aceasta, Gruia are cel mai bun lot. Experiența își spune cuvântul. Dar fanii CFR-ului privesc sezonul următor cu incertitudine. Oare cât va mai rezista o echipă ce pare că le-a făcut pe toate în România ? Câte sezoane mai pot să țină jucătorii acest nivel ? Transferurile sunt un must la vară, acum depinde doar de departamentul condus de Bilașco să caute sânnge proaspăt, dacă într-adevăr este nevoie. Sper doar ca scouting-ul CFR-ului să fie la fel de intens ca analiza arbitajelor…
Principalii pretendenți la tron, FCSB, nu o duc nici ei cu mult mai bine. Cea mai bună echipă din țară până la începutul play-offului, trupa din Berceni s-a confruntat cu o criză de accidentări la nivelul lotului, ce le-a tăiat foarte clar din elan. Vânzarea lui Man a adus 11 milioane în conturile unui patron care a declarat că nu va reinvesti această sumă. Astfel, cu o echipă formată în mare parte din jucători sub 25 de ani, fantezia pare să fi dispărut odată cu trecerea etaplor. După ultima pauză internațională, în care bucureștenii au trimis 10 jucători la lotul României mari și la U21, rezultatele au fost într-o oarecare scădere. Subțirimea angrenajului a fost un subiect discutat în spațiul public inclusiv de căpitanul roș-albaștrilor, Florin Tănase, care s-a plâns de o lipsă de ajutor. Practic, fără experiență și fără o investiție serioasă în vară, FCSB nu va putea să revină nici la anul la performanțele de acum 8 ani. Problema a fost constant redusă la antrenor, însă sinscopele nu se află exclusiv pe banca tehnică.
Total opusă este situația Craiovei, care are antrenor cu meciuri în Champions League, dar jucători care nu pot face față. Atacului îi lipsește orice fel de creativitate, în timp ce mijlocul și apărarea par mai întinse ca niciodată. Capitularea titlului de către olteni a subliniat limitele Universității și a amintit fanilor de vechile dispute cu Mihai Rotaru legate de transferuri. Ouzounidis nu are nicio vină. E un tehnician cu palmares, care a făcut aproape minuni cu o mână de lucru care nu îți dădea dreptul să speri. Cupa rămâne un obiectiv, dar altfel lupta la campionat rămâne un țel prea mare pentru veșnicii visători din sudul țării.
Într-un sezon cum nu a mai fost, parcă și nivelul fotbalului e mai jos ca niciodată. Fără spectacol, fără suporteri și potențial fără reprezentanți în cupele europene, este un moment greu pentru liga națională și cu introducerea noii reguli u21, lucrurile nu par să se îmbunătățească.