Totul e bine când se termină cu bine

A fost o săptămână foarte agitată în fotbalul european. Probabil cea mai imprevizibilă din istoria sportului. Anunțurile șoc de duminica trecută, în care 12 formații de top de pe continent își anunțau intrarea într-o nouă competiție intercluburi, a șocat pe toată lumea asociată industriei. Brusc, Uefa nu mai avea un monopol asupra industriei, ci avea un concurent ce se anunța foarte puternic și care promitea venituri mai mari pentru participante decât forul de la Nyon.

Acest concept,însă, desprins parcă din utopiile pe care le aveam cu toții în perioada copilăriei, nu a fost fezabil, iar 7 din cele 12 cluburi care au fost inițial de acord cu proiectul și-au anunțat aproape umilitor ieșirea pe ușa din dos. Oare bunul simț a triumfat până la urmă ? Oare acești giganți vor da doi bani pe cei care oricum cheltuie suficient pentru a-i urmări săptămânal ? Proabil că nu, iar această ieșire a fost cauzată de sancțiunile impuse de Uefa și de stadiul nedezvoltat în care se afla ideea. Bineînțeles că este mult mai poetic să ne amintim de ,,ziua în care fanii au salvat fotbalul” și ,personal, eu așa prefer să povestesc acest episod, dar lăcomia și aroganța arătată nu pot fi uitate ușor.

Nu este nevoie să citim cele 12 anunțuri de intrare în această Superlligă ca să ne dăm seama din spatele acestei decizii strict financiare de a părăsi tradiționalele competiții europene, considerate acum de modă veche și insuficiente, ci mai bine vă invit să ascultați interviul acordat de Florentino Perez luni seară. Acolo veți vedea rațiunile din mintea unui conducător de fotbal la aproape orice nivel și cat de mult interes are acesta de clubul pe care îl conduce. Atenție, clubul de fotbal, un business ce implică sentimentele a milioane de oameni din toată lumea, nu o simplă afacere. E de prisos să menționez că ideea în sine e dezgustătoare și că ar fi omorât orice speranță a echipelor mici de a îi înfrunta pe cei mari. Dar, evenimentele ultimelor zile arată că în viziunea multora, fanii, cei cărora le este destinat jocul, nu contează. Fiecare dintre noi este înlocuibil, un nou om ca noi apare în fiecare zi, iar patronii au nevoie de cât mai mulți ,,noi” cât de regulat se poate. Suporterii sunt ușurați să vadă că planul a picat, dar n-aș fi surprins dacă ,,Papa Perez” va reveni într-o zi cu o nouă schemă menită să ierarhizeze formațiile din Europa și mai mult.

Apropo, nici domnii de la Uefa nu atârnă mai bine. Formatul Champions League din 2024 e cel puțin la fel de rău ca cel de Super League, iar implementarea acestuia va avea la rândul său efecte dănătoare asupra competiției la nivel înalt. Noi, fanii de rând, rămânem cu speranța că vom fi ascultați și că,într-o oarecare măsură, contăm. Schimbări pentru a face jocul mai accesibil sunt necesare pentru o transmitere la scară mai înaltă a sportului ce a adus atâta fericire în sufeltul multora. Lăcomia și lipsa dde modestie au leac, dar lipsa pentru joc,nu. Așa că momentan inspirăm, mergem mai de parte și așteptăm cu sufletul la gură finalul sezonului, pentru că săptămâna aceasta am scăpat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: