
Tottenham,Liverpool, Atletico Madrid, Porto și Manchester City. Ce au aceste formații în comun? Toate au pierdut în fața lui Chelsea de când Tuchel a preluat echipa în ianuarie. Și, în afară de Porto care a punctat printr-o execuție de excepție în minutul 93 la returul din sferturi la 2-0 la general, niciuna dintre cele menționate nu a reușit să spargă defesiva total revoluționată de Tuchel în ultimele luni.
Impactul pe care neamțul l-a avut asupra londonezilor într-un timp atât de scurt ține de domeniul fantasticului, neamțul făcându-i pe mulți fani ai albaștrilor să viseze la o repetare a ceea ce s-a întâmplat în 2012, când Chelsea a cucerit Liga Campionilor la Munchen. Chiar dacă, după părerea mea, acest scenariu pare puțin probabil, optimismul nu a atins niciodată cote atât de înalte când Lampard era la conducerea echipei. Acum însă, un antrenor cu experiență, cu o filozofie clară și cu un pragmatism fantastic, lucrurile sunt altfel.
Iar meciul de aseară a fost poate vârful de până acum al ascensiunii lui Chelsea. Ajungând în finala Cupei Angliei după o victorie cu una dintre cele mai bune echipe din Europa la ora actuală nu e puțin lucru. Mai ales atunci când cetățenii lui Guardiola au ajuns la rândul lor în semifinalele Champions League cu câteva zile în urmă. Cu toate acestea, a fost o victorie meritată pentru trupa din capitală, care nu a lăsat-o pe City să se desfășoare în voie. Defensiva cu 3 stopperi este extrem de eficientă în meciurile mari, acolo unde Tuchel excelează. În față lucrurile stau bine, jucătorii de atac creează atât cât trebuie, problemele avându-le mai degrabă în jocurile cu adversarii care se apără pe două linii.
Cred că și din punct de vedere personal Tuchel se bucură de perioada petrecută până acum în Vestul Londrei, demiterea lui de la PSG părând o eroare de judecată din ce în ce mai mare a șeicilor. Treaba nu este nici pe de parte terminată, Chelsea plecând cu a patra șansă la câștigarea Champions League-ului și având o luptă acerbă pentru top 4 în campionat. Dar cred că ar trebui să ne întrebăm: unde ar fi fost Chelsea astăzi dacă ar fi fost păstrat un antrenor care nu credea în capacitatea lotului de a concura la cel mai înalt nivel ? Nu vom afla niciodată, dar am dubii că într-un loc mai bun. 300 de milioane de euro cheltuite în vară, iar cel mai bun transfer făcut de Chelsea a fost gratis și realizat în perioada de iarnă. Amuzant cum toate aceste investiții au fost făcute la nivelul lotului, dar problema cea mai mare era pe banca tehnică. Fotbalul modern…