În tranșee cu nemții

Joi seară am avut o victorie entuziasmantă. Ca cealaltă victorie desub comanda lui Rădoi, am avut parte de fotbal cât de cât mai lichid, nu chiar șampanie, dar și de palpitațiile unor 10 minute în care am regretat lipsa sângelui rece din fața porții. Dar am câștigat ! Am început campania de calificare pentru Qatar cu 3 puncte, împotriva unei Macedonii de Nord pe care acum o vedem ca pe o sperietoare nu ca pe un sac de box ca înainte. Trist dar adevărat. Una peste alta, urmează șocul cu Germania de la București, un duel cu o națională care, în ciuda unui așa-zis schimb de generații, rămâne un lot cu jucători de super-clasă. Astfel, înaintea acestei partide ce ne poate decide soarta în această grupă preliminară, am notat câteva concluzii legate de ce s-a întâmplat acum câteva zile cu scopul de a ne prezenta cât mai admirabil în fața nemților. Să începem !

1. U21 face diferența

O victorie ce probabil le-a tăiat din elan celor ce erau în defavoarea controversatei reguli ce presupune titluarizarea a doi jucători sub 21 de ani la orice meci din Liga 1. Mai exact, două dintre golurile marcate joi, au fost semnate de Valentin Mihăilă ( 21 de ani împliniți în februarie) și Ianis Hagi ( 22 de ani împliniți în octombrie, u21 la startul sezonului). În plus, evoluții bune au avut la rândul lor Marin și Man, membri ai lotului naționalei de tineret ce a făcut furori în Italia acum 2 ani. Astfel se justifică doleanțele celor ce au cerut cu insistență promovarea acestor jucători tineri la echipa mare, întrucât folosirea lor a adus un plus evident în evoluția tricolorilor. Pușcaș, Radu, Cicâldău și Nedelcearu sunt și ei prezenți la lot și ar putea intra oricând cu un impact pozitiv, mai ales că cei care le-au fost preferați nu au dat tocmai cel mai bun randament. Astfel mergem mai departe la..

2. E timpul să alegem buruienile

Trebuie să scăpăm de fantomele trecutului.Astfel, e musai renunțarea la anumiți componenți ai lotului care încă prind minute și care nu mai au nimic de oferit echipei naționale. Aici mă refer la Keseru și Chiricheș, doi fotbaliști care au jucat joi seara și care, în ceea ce privește fotbalul la nivel de primă reprezentativă, și-au trăit traiul și și-au mâncat mălaiul. Pierderi mari nu ar fi. Keseru nu a ajutat cu nimic ofensiva, are 34 de ani și joacă într-un campionat poate chiar mai slab decît al nostru. Cât despre Chiricheș, consider că perioadele prelungite pe care le-a petrecut pe banca de rezerve de când a plecat în străinătate vorbesc de la sine. Acest lider care nu a putut organiza apărarea suficient pentru a nu încasa 2 goluri în 2 minute acasă cu Macedonia de Nord trebuie tras pe linie moartă, după 60 de meciuri ce au simbolizat cum nu se mai putea mai bine declinul echipei naționale. Desigur, că asta nu se va întâmpla, cel puțin nu imediat. Până la urmă, Rădoi e încă într-un proces de învățare și nu va adopta măsuri atât de radicale de la început. Astfel ajungem și la ultimul punct..

3. Mai multă prudență

Între expansivitate și naivitate există un prag foarte subțire, care odată călcat poate avea consecințe grave. Mostre din această lipsă de luciditate am văzut la selecționer și de această dată. Minutul 77, 2-0, urmează două schimbări în care ies un număr 8 și un inter și în care intră două numere 10. Motivul ? Nici până azi nu îl știm. Ce știm însă cu certitudine este că finalul meciului ne-a prins fără un mijlocaș defensiv clasic, iar acest lucru s-a văzut imediat. Egalați la 2 minute după dubla înlocuire, apărarea noastră, care oricum scârțâia, a fost grav descoperită și indubitabil a clacat. De asemenea, nici decizia de a-l titularizza pe Florinel Coman nu a avut foarte mult sens, dacă este să privim înapoi în timp. Un jucător de atac fără gol în ultimele 14 partide din campionat preferat unei extreme ce tocmai a marcat în două meciuri consecutive în Serie A și care traversa forma carierei. Astfel de chixuri vor fi cu siguranță taxate în fața Germaniei, de aceea corectarea acestora este necesară dacă vrem să scoatem un rezultat favorabil.

Așadar, Rădoi trebuie apreciat pentru stilul curajos de a aborda fiecare meci, indiferent e adversar. Dar nu putem risca duminică. Trebuie să jucăm inteligent, organizat și să speculăm orice oportunitate ce se ivește. Sper la un 1-0 chinuit, cu un gol marcat de Mihăilă pe contraatac, în urma unei erori defensive, și după un meci de luptă, în care nu ne-am asumat riscuri și am stat la cutie. Orice om poate visa. Hai România !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: