Q&A: Viitorul Naționalei și nu numai

Când e foame de idei, dă-i și fă un Q&A ( extrem de cringe, trecem peste). Acum câteva zile am pus pe Twitter (conturile mele de social media le găsiți pe pagina de contact a blogului) un tweet în care v-am ceut câteva idei legate de subiectele pe care are trebui să le abordez în următorul meu post. Am primit niște răspunsuri super interesante și vă mulțumesc pentru asta, așa că fără s-o mai lungim, hai să intrăm în pâine !

1. Rezultate bune la națională sau joc frumos?

Evident că începem cu ceva legat de România. Personal, rezultatele primează, indiferent că vorbim despre fotbalul de club sau cel al selecționatelor. Cu atât mai mult la prima reprezentativă, deoarece este mult mai greu să produci un joc plăcut ochiului din cauza lipsei omogenității lotului. Fotbalul internațional are mai puține meciuri, deci ocazii mai rare pentru jucători să formeze relații de joc și să aibă o anumită chimie între ei ce ar duce la un fotbal mai estetic. La urma urmei, rezultatele rămân nu modul în care se joacă, așa că mai bună o victorie chinuită decât o remiză frumoasă.

2. Ce părere ai despre Mirel Rădoi, crezi că România ar fi obținut mai multe puncte cu alt antrenor la conducere?

Era normal să urmeze o astfel de întrebare după speculațiile din ultimele zile legate de viitorul lui Rădoi pe banca României. Cred că și primul punct tot în direcție era îndreptat. Cred că Rădoi ar trebui păstrat și că ar fi un românism să îl dai afară acum. Vine cu o filozofie care necesită ceva mai mult de 5 meciuri pentru a fi implementată, nici nu putem spune că își cunoaște jucătorii încă, ce să mai spunem de primul 11. Și mai mult decât atât, trebuie să recunoaștem: e nevoie de o schimbare de generație la nivelul lotului și nimeni nu e mai potrivit să o facă decât actualul selecționer. Dacă s-ar întâmpla asta, am avea un plus datorită faptului că performerii de la u-21 deja îi cunosc ideile, iar tranziția ar fi ceva mai ușoară. O fire experimentată ar fi fost ideală în aceste 3 meciuri ( mai ales în barajul cu Islanda), dar decât să ne mințim singuri a mia oară cu o victori ce într-un an de zile ne-ar fi adus în același punct în care suntem acum, mai bine o lecție ce subliniază importanța unei reconstrucții.

3. Cum crezi că se va descurca Barcelona în acest sezon sub comanda lui Koeman?

În sfârșit și ceva pentru pasionații de fotbal internațional. Pentru început, cred că mai bine decât au făcut-o sezonul trecut. Când a venit Koeman, Barca era jos de tot. Messi amenința cu tribunalul, moralul la pământ, lotul în mare nevoie de schimbare. Dar până acum, totul a mers destul de bine, victoriile obținute în campionat aducând ceva optimism în tabăra catalanilor. Dar, nu o să fie la fel pe parcursul întregului sezon. Nu cred că se poate câștiga Champions League-ul acolo, iar în La Liga va fi greu împotriva unui Real plin de experiență și care a demonstrat că are valoarea și resursele necesare pentru a câștiga Primera. Clar va exista o îmbunătățire, diferența dintre cele două rivale din Clasico se va reduce, în timp ce în Champions pot avea un parcurs mai bun ca sezonul trecut ( măcar ieșirea va fi mai puțin abruptă). Cupa, un loc doi și sferturi de finală în Ligă sunt rezultatele pe care le prezic lui Messi&Co într-o stagiune ceva mai pozitivă decât ultima.

4. Renașterea fotbalului norvegian și creșterea de jucători în România : unde sunt diferențele ?

Un subiect care ne reamintește de regresul în materie de sport ca nație, dar și cât de bine o duc celelalte țări din Europa. Pentru început, nu am fost niciodată atletici, în timp ce nordici sunt renumiți pentru asta. Dacă în România lumea, din păcate, are o reticență de a face sport, în Norvegia lucrurile se află la polul total opus. Acolo oamenii practică mai multe discipline din pură pasiune și obișnuință, în timp ce la noi se întâmplă tot mai rar acest lucru. Lipsa infrastructurii ce duce la pierderea multor copii talentați, dar și cea a educției ce pot conduce la probleme de atitudine sunt si ele cauze majore pentru nereușitele din ultimii 20 de ani. Metodele de dezvoltare a tinerilor la noi au rămas la fel, antrenorii la nivel jubenil sunt sub pământ, în timp ce celelalte țări din Europa au evoluat. Până și Viitorul e departe de ce se face afară, unele românisme prezentate mai sus, existente și ele în cea mai bună academie din România.

5. Ce părere ai despre sistemul de jucători împrumutați al lui Chelsea?

O temă destul de controversată și o discuție care s-a lăsat cu restricții din partea FIFA. În general, nu e cea mai rea idee pentru Chelsea. Dacă anual ai 20-30 de jucători împrumutați pe care primești niște sume de bani, nu e o afacere rea, în condițiile în care clubul care îi împrumută le plătește și o parte importantă din salariu. E adevărat că se pot pierde fotbaliști valoroși astfel ( cazurile lui Salah și Lukaku), dar e clar că cei de la Chelsea și-au învățat lecția, iar acum acordă o atenție sporită celor împrumutați. Există oameni în orgaanigrama albaștrilor care se ocupă exclusiv cu dezvoltarea și monitorizarea celor transferați temporar, în vederea câștigării unui loc în prima echipă ( vedeți cazurile lui Mount, Abraham și James). Frustrant pentru jucători care ajung să își petreacă tot contractul ,, izolați” de prima echipă, dar pentru club este un sistem care a dat rezultate în ultimii ani, așa că de ce să îl schimbe.

6. Cine crezi că va fi viitorul selecționer al naționalei? Este Dan Petrescu în capul listei?

Bineînțeles că încheiem cu o întrebare legată de echipa națională. În momentul de față, sper ca Rădoi să își ducă mandatul la capăt, să faca acel schimb de generație de care vorbeam și să ne ducă la următoarele turnee finale. După ce va încheia cu naționala, cred că va veni Mutu selecționer, asta bineînțeles dacă are rezultate la tineret, sau orice antrenor tânăr care apare până atunci, pentru că actualmente, cei de la noi sunt departe de ce ar trebui să fie. Cât despre Petrescu, nu am nimic împotriva lui, dar nu îl consider potrivit pentr postul de selecșioner, fiindcă e un antrenor cre le cere foarte mult jucătorilor săi și care ar avea și el nevoie de timp pentru a-și impune stilul. În plus, nu cred că ar încuraja filosofia pe care ar trebui să mergem acum, adică pe termen mediu sau lung, care implică folosirea jucătorilor tineri, care să aibă un joc diferit de ce eram obișnuiți odată.

Cam atât pentru azi, mulțumesc încă odată pentru întrebări, o să mai facem Q&A-uri în viitorul apropiat și până data viitoare, salve !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: