Străinul Catalan

Decăderea unui gigant într-o singură poză

25.11.2012. Data la care Barcelona a ajuns probabil la apogeul existenței sale. La prima vedere nu pare decât o simplă victorie cu 4-0 în deplasare la Levante, nimic special. Însă, în jurul primului sfert de oră, înlocuirea lui Dani Alves (accidentat) cu Martin Montoya a dus la singurul meci în istoria blaugrana în care toți protagoniștii au fost formați de celebra La Masia. Ceva unic, de nedescris pentru toți antrenorii grupelor de juniori ce au contribuit la această performanță.

Ce repede cresc!

Cu timpul însă, drumul dintre La Masia și echipa mare a devenit unul din ce în ce mai anevoios pentru tinerii aspiranți. Apuse sunt vremurile în care ,,Los Cules” se mândreau cu cea mai bună academie din Europa, astăzi în primul 11 al Barcei regăsindu-se staruri cumpărate pe zeci de milioane de euro care au blocat cu totul calea celor tineri. Ansu Fati este unul dintre puținele exemple fericite în care un produs al „pepinierei” catalane primește minute consistent la prima formatie. Așa cum am văzut în cazul lui Carles Perez și Alena, șefii Barcei nu mai dau dovadă de aceeași răbdare când vine vorba de promovarea fotbaliștilor, niciunul dintre cei doi fiind actualmente în lotul Barcelonei. Nici Riqui Puig nu și-a consolidat, din păcate, locul în trupa antrenată la acest moment de Quique Setien.

Unicul supravietuitor

Un alt aspect ce oarecum ne duce cu gândul la dispariția ,,The Barca Way” este legat de apariția sponsorilor de pe tricourile catalanilor. În 2006, un acord între Barcelona și UNICEF a făcut ca cea din urmă sa devină primul sponsor din istoria clubului. Acordul era ceva aparte, întrucât Blaugrana dona anual 1,5 milioane de euro catre fundația caritabilă. Cu timpul, conducătorii echipei au realizat necesitatea unui sponsor potent din punct de vedere financiar, așa că în 2013 a fost semnat un parteneriat între echipă și Qatar Foundation, ce avea să semnaleze începutul unei noi ere. Qatar Airways și Rakuten au urmat și astfel o tradiție apreciată la nivel mondial a ajuns la sfârșit.

TBT

Și nu în ultimul rând, liderii, Barcelona și-a pierdut liderii. Multor barcelonistas le va fi greu să accepte acest lucru, dar dacă stau să se gândească, îmi vor da dreptate. Acum 10 ani, primul 11 avea cel puțin câte un lider în fiecare compartiment, dar acum… Erau jucători precum Puyol, Xavi, Iniesta, ce aveau o aură în jurul lor, care le inducea adversarilor teamă. Astăzi, însă, am văzut pe Anfield că jucatorii Barcei nu induc panică nici măcar cu trei goluri avans. Aceasta dispariție a coloanei vertebrale este pe cât de subită, pe atât de tristă și îi face pe nostalgici să se întrebe când a trecut timpul așa de repede.

Uneori ne si pare rau de el 😦

Dar, voi ce credeți? Este Barca de acum aceeași de acum 10 ani sau este doar o umbră a forței de pe vremuri? Nu uitați sa ne lăsați răspunsul vostru în secțiunea de comentarii și până data viitoare, salve!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: